"Vi får se framtidens storstjärnor"

En unik generation handbollstalanger.
Ett USM som gläntar på dörren till en ljus svensk handbollsframtid.
Vad kan man som tittare förvänta sig av avgörandet i Uppsala den 3-5 maj - som visas live på SolidSport?
- Maxat! Vi kommer få se framtidens storstjärnor, säger Viasats handbollsexpert Hanna Fogelström bestämt.

Vägen har varit lång, men nu väntar säsongens crescendo för landets bästa juniorlag.

Finalspelet i USM i häftiga IFU Arena i Uppsala kommer att bli en fest fylld av känslor, dramatik - och en nivå på handbollen som är sällsynt i de här sammanhangen.

Inte minst när det kommer till de äldsta spelarna (födda 2000/2001), där både tjej- och killsidan av experter pekas ut som snudd på unika årskullar.

- Det är så väldigt många duktiga handbollsspelare, säger Dennis Sandberg, förbundskapten för killarnas U18-landslag.

- Vi vann ju EM i fjol, och nu kommer vi ha sexton nya spelare i landslaget och det lär bli ett helt lag som spelar mycket i sina klubbar i Handbollsligan till vardags. Det är en oerhörd bredd, och konkurrensen är stenhård trots att vi “tagit bort” de sexton spelarna från i fjol. 

Hanna Fogelström är manager för Sävehofs damlag och agerade expert för Viasat under senaste EM-slutspelet i Frankrike, och vittnar om en liknande utveckling för U18-tjejerna.

- Ja, man gör väldigt bra ungdomsresultat. Den här årgången är tidigt uppe i vår svenska liga trots att de de är juniorer. Det är väl bara årgången 1992/93 som på tjejsidan levererat bättre resultat, då de vann VM två gånger. 

Under finalspelet i USM så kommer publiken på plats i IFU och de som följer avgörandet via SolidSport att kunna njuta av talanger som skyttekungen Ludvig Hallbäck (Ystad IF), William Andersson Moberg (Alingsås HK) och Erik Johansson (Guif). Lägg till en lika stark tjejsida där namn som Nina Dano (Sävehof), Tova Alm (Lugi) och Jackie Moreno (Nacka HK) sticker ut en smula från en gedigen mängd.

Vi får se de bästa talangerna, vi får se framtidens storstjärnor

Varför kommer den här unika generationen fram just nu då?

- Det är så svårt att svara på de här frågorna. Men det är klart att det handlar om duktiga tränare i vissa årskullar som i stor utsträckning har föräldrar spelat tidigare och kan lära ut. Duktiga ledare och tränare i ungdomsåren, helt enkelt, säger Dennis Sandberg.

Hanna Fogelström fyller i:

- Det har ju lite med att göra med cykler med antal födda barn också, och det här är en större generation. Det är givetvis en förklaring, men sen handlar det som att sporra varandra i en bra miljö där man möter bra motstånd som i sin tur leder till utveckling.

En av dessa spelare har Fogelström nära sig, nämligen Nina Dano (på bilden) i Sävehof.

En talang från från Torslanda som tagit en lite annorlunda väg i utvecklingen, där hon bland annat valt att inte gå handbollsgymnasium.

- Nina växlade upp tidigt till seniorverksamhet i Torslanda, och hon gjorde det väldigt bra. Vi värvade henne till Sävehof och rakt in i damlaget trots att hon fortfarande är junior. Här har Nina mött Champions League-motstånd, utvecklats ännu mer och visat att hon kan stå upp mot det motståndet, inte minst i försvaret, säger Hanna Fogelström.

Det vanligaste i dag är att man går handbollsgymnasium. Men det är klart att det kan vara nyttigt för en del med en annan social koppling. Att allt inte bara är handboll.

Både Hanna Fogelström och Dennis Sandberg kommer att vara på plats i Uppsala under USM, och de har stora förväntningar på kvaliteten och underhållningen.

- Du kommer få se a-lagshandboll under USM. Det brukar vara skillnad på juniorer och seniorer, men ett flertal lagen i USM har spelare i respektive a-lag och då får du också en mognare handboll, säger Sandberg.

Hanna Fogelström adderar entusiastiskt:

- Vad jag förväntar mig? Bra matcher! Bra underhållning! Maxat! 

- Det är lyxigt som åskådare, man får det bästa av allt. Vi får se de bästa talangerna, vi får se framtidens storstjärnor.


Mathias Lühr

mluhr@solidsport.com

More news

Tomma läktare men full bevakning av helgens USM

I helgen spelas 48 matcher i Steg 4 i ålderskategorin F16 - och samtliga kommer livesändas på Solidsport.

Read more

Full bevakning på helgens USM Steg 4

Vi närmar oss årets höjdpunkt i USM Handboll. Nu återstår endast Steg 4 innan Finalspelet ska avgöra allt i IFU Arena, Uppsala under våren. I helgen spelas 88 matcher i Steg 4 - och samtliga kommer livesändas på Solidsport.

Read more

Här ser du USM-matcher – Steg 4

Helgen 7-8 mars inleds Steg 4 i USM i handboll. Först ut i Steg 4 är klasserna Flickor 18 och Pojkar 14. Från och med helgen 7-8/3 är det USM helg varje helg under hela mars månad. Nedan hittar du alla kanaler och livesändningar. Nu kör vi!

Read more

Så ser du USM P18 & F14 Steg 3

I helgen är det dags för USM Steg 3 för ålderskategorierna P18 & F14. Det blir att se fram emot jämna, roliga och underhållande matcher. Samtliga P18- samt majoriteten F14-grupperna livesänds på Solidsport.

Read more