Metoden som lyfter Kärra HF:s tjejer

Tjejer som spelat ihop sen bollskolan.
Som vant sig vid att spela de stora och viktiga matcherna.
I en klubb som hittat formeln för att behålla och utbilda starka damspelare.
Därför är också Kärra HF en av storfavoriterna under USM i handboll.
- Vi har ett tydligt mål, förklarar tränaren Eric Feiff.
Du ser USM live på SolidSport 3-5 maj.

Förbundskaptenen för F16-landslaget heter Patrik Svarvén, och säger så här om favoritskapet inför USM i Uppsala.

- Här (i F16)) finns det två solklara storfavoriter: Sävehof och Kärra. Sett till spelarmaterialet så ska det vara de två lagen som tar sig till final. Tjejerna som spelar i Kärra just nu har hållit ihop i många år och det är ett starkt LAG som varit med om hela resan i den här åldersgruppen.

När Kärra-tränaren Eric Feiff får höra den beskrivningen av sitt lag, så skrattar han och kan inte annat än hålla med:

- Tjejerna har spelat ihop sen bollskolan, då är man sex-sju år gammal. Visst, det har tillkommit någon spelare under åren lopp, men stommen har spelat ihop i åtminstone tio år.

Feiff fortsätter:

- Därför finns det en väldigt stor trygghet i laget, De har varit i många viktiga stora matcher förut. Inte bara för två år sen i USM när vi vann i rätt åldersklass. Det finns en trygghet i spela de viktiga matcherna. Spelarna gillar det läget, nervositeten före matcherna.

Kärra HF har ett rykte om sig att vara en klubb som kan utbilda framtida storspelare på både herr och damsidan. Ser man till tjejer så har bland annat Loui Sand, Jenny Carlson och Julia Eriksson sprungit ur klubbens verksamhet, och enligt Eric Feiff så är inte årets framgång med två (!) (Kärra har ett tjejlag i F14 också) lag i USM någon slump - utan en produkt av ett tydligt och målmedvetet förarbete som pågår både på och utanför handbollsplanen.

- Många faktorer spelar givetvis in, men vi har ett tydligt mål i klubben och det är att A-laget ska bestå av spelare som spelat sin ungdomshandboll i Kärra. Det är väl uttalat i klubben och det har man lyckats implementera i ungdomsleden. Man ser Kärra som en väldigt bra skola för att lära sig spela handboll och sedan slussas vidare till högre nivåer. Vi har en stolthet i att skicka vidare spelare till bättre klubbar. Helst utomlands, så klart, men även till elitserien, säger Feiff.

Väljer man Kärra så ska man veta att man blir väl omhändertagen, även socialt utanför planen

Eric Feiff menar att många spelare F16-laget i USM kommer att slussas uppåt i klubben nästa säsong.

- Trots att de är förstaårsjuniorer nästa säsong så kommer flera av dem att lyftas upp i A-truppen som spelar i allsvenskan nästa år.

Förbundskapten Patrik Svarvén lyfter fram två spelare, Charite Mumbongo och Jennifer Johansson - men Eric Feiff menar att det är fler som borde framhållas.

- Det är många i laget som håller samma nivå som de två duktiga tjejerna och knackar på dörren till landslaget, säger Feiff.

Vad är det då med USM som gör det så speciellt?

- Jag tror en bidragande orsak är att det är ungdomsåren som kommer aldrig tillbaka, det här händer bara här och nu. Man vill ta vara på chansen. Sedan har förbundet skapat en “happening” när man lagt finalspelet på samma ställe för alla årgångar. Det är en jäkligt stor grej med mycket publik, och det blir mycket uppmärksamhet när vi delar samma gemensamma plattform, säger Eric Feiff.


Mathias Lühr

mluhr@solidsport.com


Så går det i USM om förbundskaptenerna tippar


F18

Grupp 1

Lugi HF

Tyresö Handboll

Torslanda HK

Kungälvs HK

 

Grupp 2 

Skövde HF

Nacka HK

IK Sävehof

Önnereds HK

Kommentar: Patrik Svarvén, förbundskapten F16

Jag tycker nog att det är tre lag - Nacka, Skövde och Sävehof - alla är kandidater till förstaplatsen. Lägg till Lugi, så blir det en kvartett. Det kommer att bli tätt och ovisst för det är verkligen fyra verkligt duktiga lag.

Jag ser verkligen fram emot att följa upplösningen i den här jämna årskullen.

 

F16

Grupp 1

IK Sävehof

HK Malmö 

H43 Lund HF 2

Skånela IF


Grupp 2 

Kärra HF

Eslövs IK

Kungälvs HK

Kungsängens SK

 

Kommentar: Patrik Svarvén, förbundskapten F16: 

Här finns det två solklara storfavoriter: Sävehof och Kärra. Sett till spelarmaterialet så ska det vara de två lagen som tar sig till final. Tjejerna som spelar i Kärra just nu har hållit ihop i många år och det är ett starkt LAG som varit med om hela resan i den här åldersgruppen.

Charite Mumbongo, vänsternia, är en spelare som kan vara in-i-helsikes bra om hon har “dagen”. En av de bästa i årgången. Jennifer Johansson i Kärra är också en otroligt duktig kantspelare och henne behöver de andra lagen se upp med.

I Sävehof är det framför allt Nina Koppang, högernia, som är den hetaste spelaren i laget. Hon har en enorm kapacitet.


F14

Grupp 1

IK Sävehof 1

Eslövs IK

Huddinge HK

Kungälvs HK

 

Grupp 2 

Lödde Vikings HK

Kärra HF

AIK Handboll

Skuru IK


Kommentar: Patrik Svarvén, förbundskapten F16: En spelare att hålla ögon npå spelar i Skuru och heter Stella Huselius. Där är en tjej som man ska kolla upp lite extra, hon var med i All Star-team redan i fjol och är en väldigt duktig spelare. 

Jag skulle också säga att Skuru är lite av favoriter att vinna USM. De har en bred trupp och en bra spets, och borde kunna gå långt.
More news

Tomma läktare men full bevakning av helgens USM

I helgen spelas 48 matcher i Steg 4 i ålderskategorin F16 - och samtliga kommer livesändas på Solidsport.

Read more

Full bevakning på helgens USM Steg 4

Vi närmar oss årets höjdpunkt i USM Handboll. Nu återstår endast Steg 4 innan Finalspelet ska avgöra allt i IFU Arena, Uppsala under våren. I helgen spelas 88 matcher i Steg 4 - och samtliga kommer livesändas på Solidsport.

Read more

Här ser du USM-matcher – Steg 4

Helgen 7-8 mars inleds Steg 4 i USM i handboll. Först ut i Steg 4 är klasserna Flickor 18 och Pojkar 14. Från och med helgen 7-8/3 är det USM helg varje helg under hela mars månad. Nedan hittar du alla kanaler och livesändningar. Nu kör vi!

Read more

Så ser du USM P18 & F14 Steg 3

I helgen är det dags för USM Steg 3 för ålderskategorierna P18 & F14. Det blir att se fram emot jämna, roliga och underhållande matcher. Samtliga P18- samt majoriteten F14-grupperna livesänds på Solidsport.

Read more