Jack Thurin: ”Mycket tufft utgångsläge”

Landslagsmeriterade Jack Thurin är tillbaka från sin sex månader långa knäskada. Nu siktar han på att skjuta Skövde vidare i ATG Svenska cupen.
– Jag hoppas att det är gamla jag som är tillbaka, säger Thurin inför returmötet med Amo HK.

Klassiska IFK Skövde är det enda laget kvar i ATG Svenska cupen som en gång har titulerat sig cupmästare. 1988 tog de hem guldet efter finalseger mot HP Warta. 

Men inför onsdagens returmöte med Amo HK är kamraterna från Skaraborg illa ute. Henrik Signells gäng förlorade första kvartsfinalen med fyra bollar och kan vid avkast ligga under med totalt sju bollar. Detta eftersom allsvenska Amo börjar returen med tre shoot-out. 

– Gör de mål på sina tre shoot-out har vi ett mycket tufft utgångsläge, säger Jack Thurin som i senaste seriematchen gjorde comeback efter den knäskada han ådrog sig i SM-finalserien mot Sävehof tidigare i våras. 

Är det gamla Jack Thurin vi kommer få se på onsdag kväll?

– Jag hoppas att det är gamla jag som är tillbaka. Jag kände mig lite rostig mot Önnered. Tajmingen satt inte där, varken med medspelarna eller för egen del. Men det har känts bra på träningarna nu. Jag hoppas att jag närmar mig storformen, säger Thurin som gjorde 151 mål för Skövde förra säsongen i Handbollsligan. 

I Handbollsligan ligger IFK Skövde på en imponerande fjärdeplats. Trots skador på ovan nämnda Thurin samt Victor Ljungqvist, Erik Sääf och Herman Dyberg har man endast förlorat två matcher. 

– Andra har fått kliva fram och visat att vi har en bra och bred trupp. De har tagit uppgiften på största allvar. Tabellen visar att vi slåss om topplaceringarna, fortsätter Thurin.

Två som imponerat på nio meter är 02:orna William Elovson och Adam Ljungqvist. 

– De var inga man sett skulle ta stora kliv så snabbt. Men både William och Adam har gjort det kanonbra. De har gjort sig förtjänta av speltiden. Det är bara kul att se yngre spelare komma in och leverera när vi andra har varit, och är, skadade. 

Vad var det absolut tråkigaste med att vara knäskadad i sex månader?

– Att inte få vara med och bidra på match och träning. Det var nog som segast när de andra lämnade gymmet i somras för att gå ut på plan, och jag fick vara kvar i gymmet. 

Den första kvartsfinalen slutade 36–32 i Amos fördel. Thurin såg matchen hemifrån.

– Jag tyckte vi uppträdde lite stressat. Vi fick inte träff bakåt samtidigt som de spelade 7-6 i egentligen hela matchen. Det blev också halvt panik när de punktade Helt Jepsen. 

Jag antar att ni har kollat lite videoklipp inför onsdagens retur?

– Ja, det har vi fått göra. Grunden ligger i försvarsspelet. Vi har försökt titta på vad dem har gjort. Stockenberg (Amos huvudtränare) gillar att fixa och trixa så det gäller att var beredd på det mesta. 

Stockenberg har tidigare sagt att ni ska vinna matcherna mot Amo med tio bollar. Känner ni som fjolårsfinalist och topplag i Handbollsligan en press att besegra allsvenska Amo?

– Ja, det klart. Om man tittar över två matcher ska vi gå vidare. Men Amo har gjort väldigt bra i allsvenskan och har vi inte dagen åker vi på stryk. Vi måste vara fullt pålästa. Inte minst när vi ligger under från start. 

Just underläget från start menar Thurin blir den svåraste aspekten med onsdagens returmatch. 

– Vi svenska handbollsspelare är inte alls vana vid det. Men man får gå in med inställningen att det spelas i 60 minuter. Vi kan mycket väl vinna med de mål som behövs. 

Avkast på onsdag sker klockan 19.00 i Arena Skövde.

More news

Skara höll undan - klara för cupfinal

Det blir Skara HF som gör Skuru IK sällskap i finalen av ATG Svenska cupen säsongen 2021/22. Under måndagskvällen föll man knappt borta mot Kristianstad HK vilket räckte till avancemang. 63–58 skrevs resultatet över två matcher.

Read more

Lugi vidare till final

För andra cupupplagan i rad har Lugi HF:s herrar tagit sig till final. Under onsdagskvällen avancerade man, trots uddamålsförlust mot Amo. Totalt vann man dock semifinalen med 62–59.

Read more

”Vi vill vinna allt vi ställer upp i”

Det väntar ett hett stormöte i semifinalerna av ATG Svenska cupen mellan IFK Kristianstad och IK Sävehof. Vi tog ett snack med bortalagets försvarskugge Pontus Brolin tror på en fysisk drabbning mellan två lag som vill gå till final. OBS! Semifinalen är uppskjuten.

Read more

Skuru till final efter jättedrama

Svenska mästarna Skuru IK har kvalificerat sig för finalspel i ATG Svenska cupen. Genom avgörande på shoot-out slog man ut IK Sävehof i Nacka Bollhall.

Read more