"Jag är inte förvånad, han brukar gilla att säga så"

Han coachar laget som leder SBL i stor stil.
Men när Svenska Cupens Final Four ska avgöras till helgen så vill Borås Baskets Henrik Svensson lämna över favoritskapet till hemmalaget - Södertälje Kings.
De är svenska mästare och har hemmaplan så Söderälje är givetvis favoriter, säger Svensson.
- Jag är inte förvånad, han (Svensson) brukar gilla att säga så i intervjuer, säger Södertäljes Anton Gaddefors.

Se alla matcher i Svenska Cupen Final Four – live på Solidsport

En plats i Europa står på spel när Södertälje, Borås, Luleå och Wetterbygden i helgen gör upp om titeln i Svenska Cupen. I Final Four så har regerande svenska mästarna och värdlaget Södertälje valt att möta Wetterbygden, och ligaledande Borås spelar mot Luleå i den andra semifinalen.

- Cupen är ett superkul format, en grej man hoppats skulle komma mycket tidigare egentligen. Det varierar från land till land, men utomlands så har generellt cupen en hög status och det är alltid kul för publiken. Som ett finalspel final mitt i säsongen där en plats i Europa står på spel, säger Anton Gaddefors.

- Formatet sprider basket på bra sätt i Sverige, där etablerade lag ställs mot de mindre etablerade. 

Gaddefors får medhåll av Borås-coachen Henrik Svensson när det kommer till Svenska Cupens nystart:

- Den nystartade cupen har tagits emot med nyfikenhet. Statusmässigt är den inte på ligans nivå ännu, men jag hoppas att den går åt det hållet - precis som den gjort i flera andra länder.

- Cupen behöver bli en vana, men att en plats i Europa står på spel är givetvis mycket intressant. Vi var i kvalet till FIBA Europe Cup och vi vill dit igen, men det kommer att bli tufft.

De får säga vad de vill så koncentrerar vi oss på vårt

När det kommer till att peka ut en favorit till cuptiteln den här helgen så är Svensson snabb med att peka åt ett annat håll, trots att Borås i dagsläget leder SBL med sex poäng och bör vara landets bästa basketlag.

- I form av att ha hemmaplan och vara regerande svenska mästare så är Södertälje givetvis favoriter. Jag vet precis hur svårt det är att vinna en match i Täljehallen, om man nu inte är Kings, säger Svensson.

Anton Gaddefors är inte förvånad över Henrik Svenssons utpekande av favorit.

- Han brukar gilla att säga så i intervjuer, det är tydligt. Men de får säga vad de vill så koncentrerar vi oss på vårt, säger Gaddefors.

- Vi lägger ingen vikt vid det. Det här ska bli superkul!

Du ser Svenska Cupens Final Four kostnadsfritt om du är Månadssupporter hos Solidsport.

Se alla matcher i Svenska Cupen Final Four – live på Solidsport

Mathias Lühr

mluhr@solidsport.com