Uppsala är ett av lagen i årets SEH med höga mål

För två säsonger sedan kom Kevin Gaines tillbaka till Uppsala som assisterande coach, efter ett par år i Alvik och därefter coachuppehåll. Samtidigt började klubben titta på att plocka tillbaka spelare som spelat i SBL för att höja kvalitén. Uppsala Basket har inför säsongen 2021/22 tydligt aviserat att ett av klubbens mål är att vinna Superettan och avancera till SBL.

Där är Uppsala Baskets herrlag idag. Topplag i SEH, med ögonen mot SBL. Och Gaines är nöjd med var de är just nu.

- Vi har ett bra lag. Vi har spelare på alla positioner och med de olika kvalitéer som krävs för att sätta ihop en komplett trupp. Framför allt tycker jag att vi har ett lag med många seriösa och basketmogna spelare som kan anpassa sig ganska snabbt, vilket gör att vi kan spela på olika sätt beroende på både skador och motstånd, säger Gaines.

Det har bara spelats en liten del av säsongen, men hittills har Uppsala motsvarat förväntningarna. Och det är en typisk ”Gaines”-aura runt lagets prestation. Med stor marginal det lag som släppt in minst poäng per match (64,5). Uppsala har även bäst defensiv rating (83,2), minst antal bortkastade bollar per match (13,3) och, tillsammans med Högsbo, det lag som skjuter med högst skottprocent på 3p-skott (39), samt flest satta 3p-skott per match (12).
- Vi har en tydlig försvarsidentitet med både stora spelare som kan försvara korgen och perimeterförsvarare som kan sätta hård bollpress ute på golvet. Jag tycker vi ha lyckats bra defensivt hittills. Vi är i bra fysisk form, kanske den bästa i SEH, och nästan alla våra spelare kan skjuta bollen utifrån. Det ger oss en trygghet både defensivt och offensivt, fortsätter Gaines.

SEH är i år den kanske starkaste upplagan av ligan hittills. Ett par lag har aviserat att de vill avancera till SBL, flera lag har rekryterat spelare från SBL-lag och det finns ett antal utländska spelare som höjer kvalitén avsevärt. Samtidigt som topplagen har blivit starkare, är det inte heller lika stor skillnad nedåt i tabellen. Mot Ockelbo, som hittills endast vunnit 1  av sina 5 matcher, krävdes det en stark (18-28) fjärdeperiod av Uppsala för att säkra vinsten under sista minuten. Gaines fortsätter. - SEH i år har flera riktigt bra lag. Kalmar är starka, de har en utpräglad identitet och riktigt bra trupp. Eos  kommer alltid vara bra så länge de har kvar den spelartrupp de har med många riktigt bra spelare. Högsbo blandar en del, men när de är bra är de riktigt bra. Wetterbygden har ett bra lag. Jag tycker det finns 10 lag i serien som, om de har  en bra dag, kan slå alla lag. Det är ovanligt.

Uppsala är, precis som både Kalmar och Eos, obesegrade hittills. Tillsammans med Högsbo utgör de en tätkvartett, om än i en haltande tabell, där Kalmar spelat sju matcher, medan både Uppsala och Eos hittills hunnit med fyra var.
- Vi är  svårslagna, konstaterar Gaines. Det är det flera lag som är, men jag gillar lagets inställning. Vi tränar varje dag, vi tränar hårt, grabbarna är fokuserade och spelar bra tillsammans.

På lördag kommer antingen Kalmar eller Uppsala se sig besegrade när lagen möts i SEB USIF Arena. Kalmar har hittills vunnit sina matcher med i snitt 19 poäng marginal. Uppsala med 20. Kalmar har högst skottprocent på 2p-skott, medan  Uppsala, som sagt, leder 3p-ligan. Kalmar har högst offensiv rating (115,2), medan Uppsala leder defensiva motsvarigheten.
- Kalmar är riktigt bra. De är intensiva i försvar, har massor med deflections och är aggressiva. När de får tag på bollen går det ofta snabbt åt andra hållet, men de är även starka i halvplansspelet med en tydlig plan. (Jan) Tratnik och (Sebastian) Sjöberg är svåra att hålla koll på och tillsammans med stora (Tobias) Sjöberg är de en handfull. Och Sjöberg är stor, men bredvid deras amerikan ser han lika liten ut som alla andra, säger Gaines om toppmötet.

Både Kalmar och Uppsala är båda förhandstippade att vara i toppen av serien när vi går mot slutspel. En vinst nu kan avgöra mycket senare i vår. Framför allt för två lag som båda som har som yttersta mål att vinna serien.


--
Uppsala Basket - Kalmar Saints
Lördag 20 oktober, 16:30, SEB USIF Arena

Se livesändningen här
Säsongskort för att titta på alla matcher i Superettan herr säsongen 21/22 : 129 kr.

More news

Säsongskort till Superettan

12 lag skall bli 14. Basketligan har flera lediga platser. Ligan avgörs via slutspel för första gången. Starkare lag än någonsin tidigare. Årets Superettan herr kommer bjuda på tävling, rivalitet, lycka och besvikelse som vi inte har sett förut.

Read more

Superettan herr pausas – uppfyller inte kriterierna

Under onsdagen meddelade Svenska Basketbollförbundet att Superettan herr pausas. Beslutet togs då ligan inte uppfyller de kriterier som krävs för att få utöva idrott efter att de lokala restriktionerna införts i vissa regioner. – Vi berättade för killarna igår på träningen, och såklart blev dem inte glada, säger Kalmars coach Vladimir Ivankovic, till Solidsport News. Nov 2020.

Read more

Veckans match: “Vi vill åka därifrån med första vinsten”

Det är två lag i olika delar av tabellen som möts i veckans match i Superettan. På lördag klockan 14 tar femteplacerade Wetterbygden emot elfteplacerade Ockelbo i Huskvarna sporthall. – Vi fortsätter att ta steg framåt och under de två tre senaste matcherna har vi spelat bättre, säger Wetterbygdens tränare Gabo Loaiza till Solidsport News.

Read more

Veckans match: “Vi behöver spela på toppen av vår förmåga”

På lördag spelas veckans match i Superettan, Högsbo – Alvik. Högsbo kommer till matchen med tre raka segrar medan Alvik på jakt efter säsongens första vinst. – Vi kommer behöva spela på toppen av vår förmåga för att kunna utmana Högsbo på deras hemmaplan, säger Alviks tränare Jesper Andersson till Solidsport News.

Read more