"SM - det här är höjdpunkten"

Förbered er för dramatik när den är som allra vackrast.
Solidsport livesänder SM i konståkning från Ulricehamn 12-15 december.
- Ett SM är alltid ett SM, det är höjdpunkten för alla, säger Lotta Falkenbäck, SVT-expert och flerfaldig svensk mästare.

Mycket står på spel när seniorer, juniorer och ungdomar intar isen i Lassalyckans ishall kommande helg,

SM-medaljer står säkert högst upp på önskelistan för samtliga deltagare, men för några av seniorerna så finns även andra kittlande delmål.

- SM är en viktig del av uttagningarna till EM. Där finns en plats ledig på damsidan och på två på herrsidan, förklarar Lotta Falkenbäck.

- Och ett SM är alltid ett SM, det spelar ingen roll vilket år det är. SM är höjdpunkten för alla, även för dem som åker EM och VM och andra större tävlingar. SM är speciellt, så är det bara.

Falkenbäck menar att det finns flera spännande namn som är på väg framåt, och dessa kommer man även att kunna se i Ulricehamn och på Solidsport kommande dagar.

- Jag ser en hel del yngre åkare som är på väg uppåt och som gjort bra resultat under höstens internationella tävlingar. Jag hoppas att de sporras av Alexander Majorovs framfart (bland annat tolva på VM 2018), och även systrarna Viktoria och Joshi Helgesson (båda har slutat i dag) - som alla har visat att Sverige kan vara med och tampas på internationell nivå, säger Lotta Falkenbäck.

- Jag hoppas verkligen att den trenden fortsätter, även om det är ett stort steg att ta upp till seniorsammanhang. 

Vilka namn ska vi hålla ögonen på då?

- Bland damseniorer så är det Matilda Algotsson och Anita Östlund, de har båda tävlat flitigt internationellt under hösten. Sen ska de göra bra ifrån sig nu också och ett SM är som sagt ett SM, säger Falkenbäck. 

- På herrsidan så är det ju Nikolaj Majorov, men det börjar komma fler åkare bakom. Många kommer att fajtas om medaljerna, men Nikolaj är strået vassare.

Falkenbäck fortsätter:

- När det kommer till juniorer så händer en hel del med Andreas Nordebäck. Lägg till Casper Johansson och Daniel Seidel, där har du tre namn att hålla koll på.

- Bästa rankade på tjejsidan är Julia Brovall och Emelie Nordqvist. De två kommer att vara i topp. 

Hur kommer du att följa SM-dagarna?

- Jag kommer till Ulricehamn på lördagen. Fram till dess så vet jag att jag kan kolla Solidsport - och det är ju skitbra.

Mathias Lühr

mluhr@solidsport.com

More news

Elitserien i Borås blir premiär för svenska stjärnor

2020-10-09 Flera av svensk konståknings största namn gör sin första tävling för säsongen vid Elitserien i Borås i helgen. Siktet är förstås inställt på VM i Stockholm, som förhoppningsvis kommer äga rum i slutet på mars nästa år.

Read more

Elitseriepremiär i Luleå

Delar av landslaget är på plats, när den helt unika konståkningssäsongen 2020/2021 inleds med Elitseriepremiären i Luleå. Då tävlingarna pga Corona genomförs utan publik kan den som vill följ det spännande och välfyllda startfältet vid Luleå-tävlingarna göra det här, på den officiella tv-kanalen för svensk konståkning.

Read more

Svenska Konståkningsförbundet i samarbete med SolidSport

Konståkningen är nästa förbund som tar klivet in på SolidSport. Parterna är överens om ett treårsavtal. SM, Elitserien och Synkro-SM är tävlingar som nu kommer att livesändas - och målsättningen är att elit såväl som klubbarnas gräsrötter ska synas och dra nytta av det nya samarbetet. - Vi vill få med oss hela konståknings-Sverige och de över hundra tävlingar som genomförs varje säsong runt om i landet, säger Katarina Henriksson, ordförande i Svenska Konståkningsförbundet.

Read more