"Ligan är som ett enda stort lag"

SJ Basketligan Special är ett fenomen som fortsätter att växa. På två år så har antalet lag dubblats, och i dag innehåller ligan 23 lag från 19 olika klubbar.
– Ligan är som ett enda stort lag, där man både kan tävla och samtidigt ha en varm och fin stämning på planen, säger Sofia Klackenberg, coach för Alvik Blixtarna.

Ökningen av lag är ett lyxproblem. Det är bara att lösa, men på två säsonger har vi gått från arrangemang i en hall till att vi behöver två hallar.

Få tillgång till samtliga matcher från SJ Basketligan Special Omgång 1.

Till helgen kan ni se Basketligan Special från Åkeshovshallen - live på Solidsport.

När ligan startade så var det åtta lag som deltog.

Fyra år senare så innehåller den ständigt expanderade SJ Basketligan Special alltså hela 23 lag från 19 klubbar runt om i Sverige. Förklaringen?

– Vi har fått möjlighet att synas och höras i olika forum och vi har följt upp processen med intresserade föreningar och personer. Vi har peppat och hjälpt dem med tips kring att köra igång med ett eget lag. Så vi har aktivt jobbat för att fler lag ska hänga på, säger Victor Sundquist som är Svenska Basketbollförbundets ansvarige för ligan.

– Ökningen av lag är ett lyxproblem. Det är bara att lösa, men på två säsonger har vi gått från arrangemang i en hall till att vi behöver två hallar. 

Sofia Klackenberg är inne på sitt tredje år som coach för Alvik Blixtarna, och hon ser hur mycket ligan betyder för spelarna - och för alla som kommer i kontakt med den.

Alla som är inblandade känner att man får något tillbaka, det känns meningsfullt och man gör skillnad.

– I vårt lag har det knappt varit några spelare som slutat, men några som börjat. Flera har nog spelat i sådär åtta år, eller så länge Blixtarna funnits. Jag har själv spelat basket i 20 år och jag känner igen känslan, Blixtarna och basket har blivit en del av spelarnas identitet. Det är en trygghet när man kommer ner en gång i veckan för att träna, säger Klackenberg.

Vad är då det bästa med ligan, varför fortsätter den att växa?

– Alla som är inblandade känner att man får något tillbaka, det känns meningsfullt och man gör skillnad. Sen finns det alltid minst en spelare i laget som är en “kramare” och hos oss är det Lova Arvidsson. Man kan ha haft världens sämsta dag, så får man en kram på kvällen av Lova och allt vänder, säger Klackenberg med ett skratt.

– Man skapar fina relationer. Jag är blivande lärare, och att se alla individer i vår grupp är oerhört intressant. Det finns ett spektra av olika förmågor, vad som är svårt eller roligt. Det är sjukt utmanande och spännande, och man kan inte bara klumpa ihop spelarna. Alla har svårigheter och styrkor, soma alla männsikor.

Sofia Klackenberg tillägger:

– Sen är det en sån fin gemenskap mellan lagen i ligan. Det känns verkligen som ett enda stort lag.

Inför helgens matcher i Åkeshovshallen så har Blixtarna fokuserat en hel del på defensiven.

– Senaste tiden så har vi tränat mycket på försvar, att man har ansvar för en spelare var, förklarar Klackenberg.

– Vi lirade träningsmatch mot Central Rosenbuskarna förra veckan och det var tufft - men resultatet är inte i fokus i ligan. Vi möts i helgen igen och hoppas på revansch. Det är väldigt kul när vi möter Central, för man är arbetskamrater, man bor på samma ställen eller är bara kompisar - så det blir en extra kamratlig stämning.

Så varför ska man ta sig till Åkeshovshallen i helgen eller se matcherna live på Solidsport?

– Har man inte upplevt Basketligan Special tidgare så kommer man nog bli överraskad över den varma och fina stämningen, samtidigt som alla tävlar. Det ena behöver inte utesluta det andra, säger Sofia Klackenberg.

Få tillgång till samtliga matcher från SJ Basketligan Special Omgång 1.

Mathias Lühr
mluhr@solidsport.com

More news

Se alla matcher som sänts!

I över ett år har SJ Basketligan Special sänts på Solidsport. Nu kan du få tillgång till samtliga matcher, från alla omgångar sen januari 2019 för endast 99:-.

Read more

Spännande möten när ligan samlas i Sundsvall

Kommande helg samlas ligalagen i Sundsvall för två dagar med täta matcher. Ni ser matcherna direkt i Sundsvall Sporthall eller via solidsport som live-sänder samtliga matcher.

Read more

Historisk avslutning på SJ Basketligan Special

Äntligen! Slutspelet för SJ Basketligan Special är här och det blir en historisk samling. För första gången deltar nämligen ett utländskt lag när säsongen avslutas i Fryshuset, Stockholm - och du ser alla matcher live på SolidSport. - Vi är det enda laget i Norge och är därför väldigt glada över att få spela i SJ Basketligan Special, säger Hop Stars ledare Nina Hop.

Read more

Blixtturnering i Ockelbo

20 matcher, en dag. Det blir full fart i Ockelbo. Kortare matcher, gruppspel och slutspel. 10:30 är det uppkast, 17:30 prisceremoni där vi också ska tacka av lite gamla trotjänare som lagt/lägger skorna på hyllan.

Read more