"Om ett par år hotar vi om VM-guld"

Det andra SM-guldet i singel var speciellt.
Det fick Anton Källberg, 22, vinna på hemmaplan i Söderhamn.
Och när frågor om svensk pingis framtid poppar upp så ser han nästan inga gränser alls.
- Kina är svårstoppat, men om ett par år så kan vi vara med och hota om ett VM-guld i lag, säger Källberg.

Det är snabba ryck i världspingisen.

Efter SM-guldet i lördags så har Anton Källberg, tillsammans med svenskarna Mattias Falck, Jon Persson, Truls Möregårdh och Kristian Karlsson, tagit sig till Qatar och stortävlingen Qatar Open.

- En av de fem-sex tuffaste tävlingarna under året. Alla de starkaste kineserna är här till exempel, hälsar Källberg från ökenvärmen.

Som fortfarande ändå kan njuta av framgången på hemmaplan förra helgen.

När han kämpade sig igenom tuffa matcher fram till finalen, och där slog klubbkompisen Jon Persson men relativt klara 4-1 i set.

- SM-guldet var ett härligt kvitto. Jag har spelat väldigt bra på slutet och det var otroligt roligt att vinna hemma i Söderhamn. Det var bra med folk på läktarna och en fin inramning, säger Källberg.

Jag tror absolut att om ett par år så kan vi vara med och hota om ett VM-guld i lag.

Saknades i startfältet gjorde VM-silvermedaljören Mattias Falck och EM-silvermedaljören Kristian Karlsson, men både Truls Möregårdh och Jon Persson fanns med i SM.

- Klart det gör lite skillnad att de (Falck och Karlsson) inte är med, det är lite tråkigt. Men jag förstår att de prioriterar annat med ett OS som kommer lite senare i år, säger Källberg. 

- Men det var verkligen ingen dålig klass, med Hampus (Nordberg), Truls och Jon. Jag var också illa ute tidigare i turneringen, bland annat mot Fabian Åkerström i åttondelen. Det finns en rad av bra spelare bakom toppen, som kan skrälla och till och med vinna.

Anton Källberg flyttade till proffsspel i tyska Düsseldorf redan som 17-åring, och har länge ansetts vara en av Sveriges stora talanger.

På frågan var han står i dag och vart han är på väg i karriären så svarar han:


- Det är en bra fråga, vart är jag på väg? Jag vill framåt hela tiden!

Källberg fortsätter:

- Nu är det Qatar Open och och lite Bundesliga, och så en Champions League-semifinal där jag vill att formen ska vara bra. Sen är det lite ovisst just nu, vi vet ju inte om det blir internationella tävlingar framöver. De kan ställas in som som med VM, på grund av Corona-viruset. 

Ni är en rätt ny blågul generation som kommer nu, hur inspirerande är det?

- Det är väldigt kul. I det senaste mästerskapen så har vi gjort det bra. VM-brons i lag i Halmstad (2018) Kristian och Mattias tog ett EM-silver i dubbel (2018) och Mattias ett VM-silver i singel (2019). Mattias har varit grym, hans framgångar är viktiga för vi vet att vi kan slå honom om vi är på topp. Vi kan göra det han har gjort och vi pushar varandra ditåt.

Vad är ni kapabla till då?

- Kan vi ta ett VM-brons så kan vi väl ta oss till final också. Kina är svårstoppat, men om vi alla höjer oss så är vi inte så långt ifrån. Jag tror absolut att om ett par år så kan vi vara med och hota om ett VM-guld i lag. 


Mathias Lühr

mluhr@solidsport.com

More news

Så livesänds Pingisligan 2021/2022

Det är äntligen dags för en ny pingissäsong. Precis som tidigare år kommer samtliga matcher i Sveriges hösgstaliga, Pingisligan, gå att se live och i repris på Solidsport.

Read more

SM-final i Söderhamn

Ikväll (20/5) klockan 18.30 spelas den andra SM-finalen i av Pingisligan by STIGA mellan Halmstad BTK och Söderhamns UIF. Halmstad som vann det första mötet med 4-2 har nu förflyttat sig norrut och upp till Söderhamn där ett revanschsuget gäng väntar. Vid seger för Halmstad så vinner de SM-guldet 2021. Vid seger för SUIF så väntar en avgörande final på måndag (24/5) i Halmstad.

Read more

SM-finaler 2021

Idag (18/5-2021) inleds SM-finalspelet och det kommer bli ett intensivt spelschema med en massa spännande matcher. SM-titlarna ska fördelas och Pingisligan by STIGA ska vinnas.

Read more

"Vi ska slåss i toppen"

I Söderhamns omklädningsrum är ett välkänt ansikte tillbaka inför säsongen. Rutinerade Viktor Brodd som spenderade förra säsongen i Tyskland är redo för comeback i Sverige och Söderhamn. - Det känns bra att vara tillbaka, säger Viktor Brodd till Solidsport News.

Read more