Viktigt uppdrag leder till integration

Att filma matcher och cuper kan betyda mer än att tjäna pengar.
I SolidSports samarbete med “Right To Play” så ges ungdomar i väntan på asylbeslut chansen till integration och tillfälle att utveckla självkänslan.
- Vi ger ungdomarna möjlighet att skaffa sig erfarenhet, utökad kunskap, större nätverk och att lära sig språket. Omkring femton ungdomar har fått sitt första jobb genom samarbetet, säger Anna Lindh, verksamhetsansvarig på "Right To Play".

Så sent som i maj 2018 så anlitade SolidSport organisationen “Right To Play” för uppdraget under Lennart Johansson Academy Trophy, att filma de livesända matcherna i den internationella elitturneringen i fotboll.

Resultatet blev en fullträff och parterna är överens om att fortsätta samarbetet - där filmandet betyder betydligt mer än de intjänade pengarna.

- Det möjliggör extremt tydliga verktyg för ungdomarna. Det förbättrar både språket och självkänslan - plus att det leder till jobb. Och det är ett relevant jobb. Ungdomarna ser en stolthet i det och Lennart Johanssons Academy Trophy, att få vara en del av det sammanhanget, det gav en enorm stolthet, säger Anna Lindh.

Grunden till dagens organisation startades av norske skridskolegendaren Johann-Olav Koss i samband med OS i Lillehammer 1994.

Och sedan två år finns “Right To Play” i Sverige, och idag jobbar man med omkring 250 ungdomar - där omkring femtio har beviljats uppehållstillstånd.

- Han (Koss) ville starta en organisation som kunde stötta, utveckla och utbilda barn och ungdomar genom lek och idrott. Nu har “Right to Play” funnits i sjutton år och vi finns i femton länder där vi når två miljoner barn och ungdomar i veckan, säger Lindh.

- Vi ger ungdomarna, som väntar på ett beslut om framtiden i Sverige, möjlighet till erfarenhet, utökad kunskap och ett utökat nätverk. 

Hur märker ni att ni gör skillnad?

- Innan årets slut så har vi skapat tusen arbetstillfällen. Från noll till tusen, säger Anna Lindh.

- Och SolidSport kan ta åt sig av äran. Vi sitter i djupintervjuer med våra ungdomar och då då är de filmningen som tagits upp. En av killarna filmar för Djurgården och han kallar sig idag för filmare. Det är en extrem stolthet.

SolidSports vd Tobias Thalbäck säger om samarbetet med “Right To Play”:

- Det viktigaste för oss är att jobbet blir gjort på ett bra och professionellt sätt, och det är något vi har fått bekräftat direkt från våra klubbar och föreningar där “Right To Play” varit involverade. Att detta sedan hjälper dessa ungdomar in på arbetsmarknaden är inte bara kul för oss på Solidsport utan viktigt för samhället i stort.  


Mathias Lühr

mluhr@solidsport.com

More news

"Vi är pressade att vinna"

Sverige behöver en seger för att seedas i bordtennis-EM. SolidSport sänder den viktiga kvalmatchen mot Spanien den 20 november - där det blågula bronslaget från VM 2018 är storfavoriter. - Vi är pressade att vinna, men det ska vi också klara av, säger den svenske världstolvan Mattias Falck, 27.

Read more

Ännu ett världsrekord för Storvretacupen

Storvretacupen har redan slagit nytt världsrekord. Detta 40 dagar innan första tekning. 775 lag har redan anmält sig, vilket är sjutton fler är fjolårets rekordnotering. - Vi är världens största innebandycup, så då måste det här väl också vara världsrekord, säger Storvreta IBK:s ordförande Henrik Ededahl.

Read more

Lundaspelen live på SolidSport

Storvretacupen, Gothia Cup, SverigeCupen och Telge Open får sällskap. Klassiska Lundaspelen i handboll kommer de närmaste tre åren att livesändas på SolidSports plattform, då parterna är överens om ett treårsavtal. - Det känns smickrande och inspirerande att Sveriges stora cuper ser oss som en portal för att lyfta deras evenemang, säger Tobias Thalbäck, vd på SolidSport.

Read more

"Säker på att de vill vara en del av landslaget"

SolidSport sänder Sveriges viktiga EM-kval mot Vitryssland den 29 november. Det blir även nye förbundskaptenen Hugo Lopez, 43, första match med landslaget - och i en första intervju berättar spanjoren om den svåra utmaningen, landslagets målsättning och att arbetet med att locka tillbaka NBA-stjärnan Jonas Jerebko, samt Europa-proffsen Jeffrey Taylor och Marcus Eriksson till blågult redan har börjat. - Jag är säker på att de vill vara en del av landslaget, och hoppas att de ansluter till sommaren, säger Lopez.

Read more