Viktigt uppdrag leder till integration

Att filma matcher och cuper kan betyda mer än att tjäna pengar.
I SolidSports samarbete med “Right To Play” så ges ungdomar i väntan på asylbeslut chansen till integration och tillfälle att utveckla självkänslan.
- Vi ger ungdomarna möjlighet att skaffa sig erfarenhet, utökad kunskap, större nätverk och att lära sig språket. Omkring femton ungdomar har fått sitt första jobb genom samarbetet, säger Anna Lindh, verksamhetsansvarig på "Right To Play".

Så sent som i maj 2018 så anlitade SolidSport organisationen “Right To Play” för uppdraget under Lennart Johansson Academy Trophy, att filma de livesända matcherna i den internationella elitturneringen i fotboll.

Resultatet blev en fullträff och parterna är överens om att fortsätta samarbetet - där filmandet betyder betydligt mer än de intjänade pengarna.

- Det möjliggör extremt tydliga verktyg för ungdomarna. Det förbättrar både språket och självkänslan - plus att det leder till jobb. Och det är ett relevant jobb. Ungdomarna ser en stolthet i det och Lennart Johanssons Academy Trophy, att få vara en del av det sammanhanget, det gav en enorm stolthet, säger Anna Lindh.

Grunden till dagens organisation startades av norske skridskolegendaren Johann-Olav Koss i samband med OS i Lillehammer 1994.

Och sedan två år finns “Right To Play” i Sverige, och idag jobbar man med omkring 250 ungdomar - där omkring femtio har beviljats uppehållstillstånd.

- Han (Koss) ville starta en organisation som kunde stötta, utveckla och utbilda barn och ungdomar genom lek och idrott. Nu har “Right to Play” funnits i sjutton år och vi finns i femton länder där vi når två miljoner barn och ungdomar i veckan, säger Lindh.

- Vi ger ungdomarna, som väntar på ett beslut om framtiden i Sverige, möjlighet till erfarenhet, utökad kunskap och ett utökat nätverk. 

Hur märker ni att ni gör skillnad?

- Innan årets slut så har vi skapat tusen arbetstillfällen. Från noll till tusen, säger Anna Lindh.

- Och SolidSport kan ta åt sig av äran. Vi sitter i djupintervjuer med våra ungdomar och då då är de filmningen som tagits upp. En av killarna filmar för Djurgården och han kallar sig idag för filmare. Det är en extrem stolthet.

SolidSports vd Tobias Thalbäck säger om samarbetet med “Right To Play”:

- Det viktigaste för oss är att jobbet blir gjort på ett bra och professionellt sätt, och det är något vi har fått bekräftat direkt från våra klubbar och föreningar där “Right To Play” varit involverade. Att detta sedan hjälper dessa ungdomar in på arbetsmarknaden är inte bara kul för oss på Solidsport utan viktigt för samhället i stort.  


Mathias Lühr

mluhr@solidsport.com

More news

"Finns ingen turnering som den här"

Landslagets succéanfallare Alexander Isak är en. Ajax Champions League-hjälte Matthijs De Ligt och Romas supertalang Justin Kluivert två andra. Alla tre har de upplevt drömmen att kliva in på Skytteholms IP för att möta tyngsta tänkbara ungdomsmotstånd i Lennart Johansson Academy Trophy. - Jag har hört spelare jämföra det med känslan i spelargången inför ett allsvenskt derby, säger AIK:s ungdomsansvarige Leif Karlsson. Ni ser alla matcherna live från turneringen på SolidSport.

Read more

Ny scoreboard lyfter SolidSport ytterligare

SolidSport jobbar konsekvent för att förbättra tjänsten som tusentals lag och utövare redan använder i syfte att lyfta sin sport och samtidigt fylla på lagkassorna. Nu lanseras den nya scoreboarden som höjer nivån på produktionen ytterligare. - För oss är det därför viktigt att den nya scoreboarden är användbar i alla sportsammanhang och samtidigt passar in utan att stjäla uppmärksamhet från livesporten, säger SolidSport UX-ansvarige Daniel Bokström.

Read more

Fjorton guld att försvara i SM

Förra året tog Västerås Danscenter hem hela fjorton guldmedaljer. Och får världsmästarinnan Nora Andersson, 15, som hon vill så kommer det att klirra till i skolans medaljskåp även under året mästerskap på hemmaplan. - Publiken kommer att bli berörd och se hur mycket vi älskar att dansa, säger Nora. Du ser SM i dans live på SolidSport 29 maj-1 juni.

Read more

USM i handboll en rekordsuccé för både förbund och SolidSport

USM i handboll blev en rekordsuccé - både på plats i IFU Arena och via livesändningarna på SolidSport. Drygt 35 000 tittare startade sammanlagt 223 000 videoströmmar och det totala antalet tittartimmar översteg 13 000. Samtidigt räknades till 19 000 besök under handbollsfesten i Uppsala. - Med facit i hand så kan vi se att antalet besökare till arenan har ökat och att sändningarna genom SolidSport också har utvecklats positivt och slagit rekord, säger Svenska Handbollförbundets generalsekreterare Robert Wedberg.

Read more