Viktigt uppdrag leder till integration

Att filma matcher och cuper kan betyda mer än att tjäna pengar.
I SolidSports samarbete med “Right To Play” så ges ungdomar i väntan på asylbeslut chansen till integration och tillfälle att utveckla självkänslan.
- Vi ger ungdomarna möjlighet att skaffa sig erfarenhet, utökad kunskap, större nätverk och att lära sig språket. Omkring femton ungdomar har fått sitt första jobb genom samarbetet, säger Anna Lindh, verksamhetsansvarig på "Right To Play".

Så sent som i maj 2018 så anlitade SolidSport organisationen “Right To Play” för uppdraget under Lennart Johansson Academy Trophy, att filma de livesända matcherna i den internationella elitturneringen i fotboll.

Resultatet blev en fullträff och parterna är överens om att fortsätta samarbetet - där filmandet betyder betydligt mer än de intjänade pengarna.

- Det möjliggör extremt tydliga verktyg för ungdomarna. Det förbättrar både språket och självkänslan - plus att det leder till jobb. Och det är ett relevant jobb. Ungdomarna ser en stolthet i det och Lennart Johanssons Academy Trophy, att få vara en del av det sammanhanget, det gav en enorm stolthet, säger Anna Lindh.

Grunden till dagens organisation startades av norske skridskolegendaren Johann-Olav Koss i samband med OS i Lillehammer 1994.

Och sedan två år finns “Right To Play” i Sverige, och idag jobbar man med omkring 250 ungdomar - där omkring femtio har beviljats uppehållstillstånd.

- Han (Koss) ville starta en organisation som kunde stötta, utveckla och utbilda barn och ungdomar genom lek och idrott. Nu har “Right to Play” funnits i sjutton år och vi finns i femton länder där vi når två miljoner barn och ungdomar i veckan, säger Lindh.

- Vi ger ungdomarna, som väntar på ett beslut om framtiden i Sverige, möjlighet till erfarenhet, utökad kunskap och ett utökat nätverk. 

Hur märker ni att ni gör skillnad?

- Innan årets slut så har vi skapat tusen arbetstillfällen. Från noll till tusen, säger Anna Lindh.

- Och SolidSport kan ta åt sig av äran. Vi sitter i djupintervjuer med våra ungdomar och då då är de filmningen som tagits upp. En av killarna filmar för Djurgården och han kallar sig idag för filmare. Det är en extrem stolthet.

SolidSports vd Tobias Thalbäck säger om samarbetet med “Right To Play”:

- Det viktigaste för oss är att jobbet blir gjort på ett bra och professionellt sätt, och det är något vi har fått bekräftat direkt från våra klubbar och föreningar där “Right To Play” varit involverade. Att detta sedan hjälper dessa ungdomar in på arbetsmarknaden är inte bara kul för oss på Solidsport utan viktigt för samhället i stort.  


Mathias Lühr

mluhr@solidsport.com

More news

Tallink Tournament - where stars are born

The Nordic region's largest youth tournament in basketball has bred NBA stars. Now is the time for the 26th edition of the Tallink Tournament - which this year is bigger than ever. - Tallink Tournament is a great event and a possibility to see future stars in action, says tournament director Antti Viitanen. You can watch all action live on Solidsport - august 23-25.

Read more

"Vi ska spela i Handbollsligan 2020"

Team Sportia Open är hemmacupen där HK Aranäs tar sats. På både herr- och damsidan. Mot en säsong där drömmar ska infrias och Aranäs avancerar till handbollens finrum. - Målsättningen är att vi ska spela i ligan 2020, säger herrtränaren Toni Johansson. Du ser samtliga matcher live på Solidsport.

Read more

Storklubbarnas jakt på ny identitet - live på SolidSport

Södertälje SK mot AIK, live på SolidSport nu på torsdag. Alltid ett hett rivalmöte. Men kanske ännu mer en jakt på att hitta sin nya identitet i Hockeyallsvenskan. - Två klubbar som behöver bygga en ny grund den här säsongen, det kommer att bli mycket intressant att följa säger Mattias Ek, rutinerad hockeyexpert på HockeyNews.se. Som också är imponerad av SSK:s förmåga att fostra NHL-spelare.

Read more

Modo om valet av Solidsport: "Vill styra över våra rättigheter"

MODO Hockey flyttar in på SolidSport. Den anrika föreningen går i täten bland storlag när allt fler förbund och föreningar tar befälet över sina egna rättigheter och tv-landskapet ritas om. Och även hos mindre klubbar märks samma tydliga tendens. - Vi ser en trend som skapas med hjälp av ny teknik, där det lokala laget söker en närhet till fansen och där fansen är beredda att stötta det lokala laget, säger SolidSports vd Tobias Thalbäck.

Read more