Kampsportsgala körs inför tomma läktare: “Viktigt för hela sporten”

Coronaviruset har satt svensk idrott i kris. Inte minst kampsporten som fått ställa in all tävlingsverksamhet. Men alla har inte gett upp. I ett försök att rädda sporten kommer klubben Southside Muay Thai arrangera ett unikt amatörevent i helgen – inför tomma läktare.
– Vi hoppas det ska ge ett eko om att det går att fortsätta tävla och träna på ett säkert sätt och på så sätt motivera hela branschen, säger klubbägaren Rodde Silva till Solidsport News.

Svensk idrott går igenom en av historiens tuffaste perioder. Efter coronavirusets hänsynslösa spridning i Europa och Sverige har nästan alla event och tävlingar ställts in och satt många klubbar i kläm.


En sport som drabbats extra hårt är kampsporten. Där har alla tävlingar ställts in samtidigt som många klubbar och gym stängt ner hela sin verksamhet och därav tappat allt fler medlemmar i takt med virusets snabba spridning.


Nu vill klubben Southside Muay Thai hjälpa sporten överleva och har därför valt att gå mot strömmen. Klubben kommer nu under helgen arrangera en unik amatörtävling i Stockholmsförorten Handen.

– Det handlar inte om att sätta oss på tvären samtidigt som vi inte vill följa med vågen att stänga ner allt. Det är jätteviktig för alla i hela branschen att tävlingar fortgår, men på ett ansvarsfullt sätt såklart, säger Rodde Silva till Solidsport News.


Inför flera säkerhetsåtgärder

Han förklarar att klubben vidtagit flera åtgärder för att kunna genomföra evenemanget på ett säkert sätt. Ingen publik tillåts och det kommer finnas både läkare och säkerhetspersonal på plats.

– Vi kommer vara väldigt noggranna med säkerthetsågärder för social och fysisk distansering för våra deltagare. Det kommer också finnas läkare som undersöker alla på plats kontinuerligt för att undvika smittspridning. Vi vill kunna tävla, men ansvarsfullt, och utifrån säkerheten som införts är min bedömning att det är farligare att gå till jobbet.


Galan kommer vara för amatörer. Den innebär att vem som helst kan ställa och därefter rankas utifrån ett rankningssystem för varje viktklass.

– Desto fler matcher man går desto större chans har man att avancera i rang i den viktklassen.


För att också erbjuda publiken en möjlighet att se matcherna, trots tomma läktare, kommer samtliga fighter att livesändas via Solidsport. 

– Då kan publik både titta och stötta klubben ekonomiskt i dessa svåra tider, avslutar Rodde.


Här hittar du livesändningarna för helgens Empire Amateur League.

More news

"Det är Sveriges bästa thaiboxningsgala"

“Sveriges bästa thaiboxningsgala, inget snack”. Det är Shwana Kadirzadas beskrivning av Empire Fighting Series på Maximteatern. Själv ska han ta sig an britten Ricky Sewell i en av galans huvudmatcher. – Jag hoppas att han tränat hårt, för det har jag gjort. Och jag vill ha ett krig, jag går alltid för knock, säger Kadirzada. Du ser galan live på SolidSport - den 14 september.

Read more