"Det är lite som ett filmslagsmål"

Shorinji Kempo tillhör de klassiska japanska budosporterna.
Den 6 juli avgörs ett spektakulärt EM i Eriksdalshallen i Stockholm - ett mästerskap du ser live på SolidSport.
- Det är verkligen en kul sport att titta på, lite som ett filmslagsmål, säger dubbla EM-guldmedaljören Lotta Wersäll.

Det är kanske inte en av de mer välkända budosporterna, men så här beskrivs shorinji kempo i en artikel på budokampsport.se:

“ Shorinji kempo är en japansk budoart som grundades i Japan av So Doshin 1947 och innefattar en mängd olika slag, sparkar och blockeringar samt kast, nedbrytningar, fasthållningar och svep.”

Lotta Wersäll, 42, utvecklar:

- Det är en väldigt verklighetsbaserad kampsport. Det handlar ju om självförsvar. Den är teknisk och passar en ganska liten person, som jag som bara väger 50 kilo. 

Styrkan blir då inte avgörande, utan tekniken.

Avgörandet sker i par: i mixed-, dam-, eller herrklass. Tävlingsformen är ett program på två minuter som sedan poängbedöms av domare.

Lotta Wersäll tror att livesändningen på SolidSport kommer att bli underhållande och att den även kan hjälpa till att bygga sporten i Sverige.

- Förhoppningsvis kan sändningarna få sporten att växa, för det är en rolig sport att kolla på. Det är en bedömningssport med ett inövat program. Lite som ett filmslagsmål, förklarar Wersäll.

Och att Sverige har goda chanser till framskjutna placeringar, det vet hon.

- Någon i klubben (Stockholm Södra) har tagit guld i EM vid varje tillfälle sedan 2003. Jag är en av dem, och har vunnit EM två gånger (2003 och 2015). Nu tävlar jag med en ny partner, Lovisa Johnson, och hon har också vunnit EM tidigare, säger Lotta Wersäll.

Konkurrensen tror komma från Tyskland och Spanien, och hon hoppas att tävlingarna blir till en fest i Eriksdalshallen.

- Det var ju en viktig poäng när man la EM i centrala Stockholm, att locka publik. Och, som sagt, med hjälp av livesändningarna så hoppas vi att det här mästerskapet bygger sporten, säger Lotta Wersäll.


Mathias Lühr

mluhr@solidsport.com


Fakta/ Lotta Wersäll och Lovisa Johnsson

(Källa: budokampsport.se)


Namn: Lovisa Johnson

Ålder: 39

Bor: Ingarö

Yrke: Civilingenjör

Största merit: EM-guld, 2003 och 2007


Namn: Lotta Wersäll

Ålder: 42

Bor: Bagarmossen

Yrke: Arkitekt

Största merit: EM-guld 2003 och 2015


More news

Glittrig gala och thaiboxnings-SM - live på SolidSport

SolidSport etablerar sig allt mer som kanalen för svensk kampsport. Den 1-3 mars livesänds SM i thaiboxning och den 23 mars visas den tionde Kampsportsgalan från Münchenbryggeriet i Stockholm. - Vi vet att inte alla som vill kan vara på plats under galan, och tror då att sändningen innebär ett gott alternativ till det" säger Svenska Budo & Kampsportsförbundets generalsekreterare Mona Lundkvist.

Read more

Nominerade till Kampsportsgalan 2019

Kampsportsgalan firar i år i dubbel bemärkelse. Dels för alla otroliga budo- och kampsportsbedrifter under året, men dels också för att galan som institution fyller tio år. Här är årets nominerade.

Read more

Välkommen till Budo & Kampsportsförbundets live kanal på SolidSport!

Här kommer du kunna följa våra sändningar från olika tävlingar, live och i efterhand. Som tittare kommer du även kunna ta del av annat rörligt material via kanalen.

Read more