Oron försvann efter OS-guldet

På väg mot stjärnorna i badmintonvärlden såg supertalangen lyckligt ohejdbar ut.
Men under ytan så gnagde oron och nervositeten i Ashwathi Pillai, 18.
Stress och destruktiva tankar kunde ta över hennes matcher.
Jobbiga känslor som nu förbytts till verklig lycka när jakten mot OS i Tokyo tar ny fart.
- OS blev en vändpunkt. Det är glädjen jag hittat på riktigt nu, förklarar Pillai inför SM i Sundsvall 1-3 februari.

Senast hon figurerade i rubrikerna så handlade det om guld.

Ashwathi Pillai fanns med i det internationellt mixade laget som hämtade hem guldmedaljerna under ungdoms-OS i Buenos Aires i oktober 2018.

- Det här är en väldigt stor framgång för mig då jag ser det som ett avstamp inför senior-OS som kommer i framtiden, jublade Pillai efter framgången.

Men vistelsen i Argentina gav också något mycket viktigare än guld.

Den förändrade i grunden hennes syn på sporten.

- Alltså, det var under OS som det började. Det var där resan inleddes och jag började utveckla mitt spel som aldrig förr, säger Ashwathi i dag.

- Jag kollade på toppspelarna och såg att det var ett “gap” (avstånd). Fysiskt är de mycket starkare, slagkvaliteten är bättre - ja, de är bättre på nästan allting. Sen var tävlingen så kul och jag kände att jag vill tillbaka till OS-miljön igen. Då måste jag upp i ranking, jag måste ha mer kul på träning och tävling, och då var OS en vändpunkt.

Ashwathi funderar, innan hon fortsätter förklara hur hon närmat sig världstoppen:

- Mentalt. Det är mentalt vi snackar om. Jag har en helt ny approach till badminton. Det är roligt. Jag spelar för att det är kul. Jag är inte så orolig hela tiden.

Hur menar du “orolig”?

- Förra året innan SM, då var jag väldigt nervös. Spelet satt inte så jättebra. 

Jag vann, men jag var jätteorolig hela tiden. Det var jättejobbigt. I år känner jag ingen press.

Ashwathi fortsätter bubblande:

- Jag har kul. Jag ser fram emot varje träning. Det var väl så tidigare också, men jag vet inte vad som saknades då. Jag var för fokuserad på misstag tidigare, nu är det fokus på att ha kul. Att tro på mig själv.

- Det är glädjen jag hittat på riktigt. Jag har sagt det till mina coacher och de ser det på banan. Jag är väldigt glad och man ser det på mig!


Den lyckligare Ashwathi Pillai har också märkt att hennes nya inställning gett resultat på banan.

- Ja, väldigt mycket. Jag presterade väldigt bra under JVM, och förlorade där en tät match mot en tjej som tog sig hela vägen till final. Så nivån finns där, säger Ashwathi.

- Seriespelet med Täby har också gått bra. Jag slog till exempel Fyrisfjäderns danska Julie Dawall Jakobsen, och det var en stor grej för mig. Hon är bland de 60 bästa i världen. Så jag känner att det går bra, att jag tar kliv.

Nästa mål ligger nära till hands.

Målsättningen i SM i Sundsvall - som livesänds på SolidSport - är att försvara guldet från ifjol.

- Exakt, försvara titeln. Och om jag spelar på den nivån jag har gjort på sistone, så borde det funka. Samtidigt, man vet aldrig vad som händer i idrott, säger Ashwathi och skrattar.

Efter dina internationella framgångar, är det svårt motivera sig för inhemska tävlingar?

- Det är kul att få resa med de man bor med, och så är det ju inte alltid. Inte alla runtomkring mig följer med och reser utomlands. 

- Annars är det samma sak, SM är en tävling, det är inte så annorlunda. Det känns roligt!


Mathias Lühr

mluhr@solidsport.com

More news

Solidsport och Badmintonförbundet storsatsar på Badmintonligan

SolidSport gör tillsammans med Svenska Badmintonförbundet en omfattande satsning på Badmintonligan och de tyngsta nationella mästerskapen under 2019/2020. Samtliga ligamatcher och SM-tävlingar kommer att livesändas - och kan också komma att exponeras i Telias utbud. Ligalagens supportrar får tillgång till all dramatik, och samtidigt möjlighet att stötta utvecklingen i klubbarna. – Vi tog ett steg framåt i fjol med våra livesändningar, och det finns en stor utvecklingspotential i det här samarbetet, säger Tomas Sandö Brandt, förbundschef för Svenska Badmintonförbundet.

Read more

Halmstad vann historiskt guld efter dramatisk final

Den spännande lag-SM finalen fick tillslut två oväntade hjältar. Louise Eriksson och Sofie Holmboe Dahl vann damdubbeln i Golden Set med 11-8 och förde därmed Halmstad till sitt första SM-guld i lag. – En helt obeskrivligt känsla, en förlösning. Vi har haft detta som mål hela säsongen säger Sofie Holmboe Dahl.

Read more

"SM-guld bara en bonus"

Påvelund jagar sitt första SM-guld. Men det skulle “bara” vara en bonus. Målsättningen är nämligen bredare än så. - En stor badmintonskola där vi utvecklar konceptet och projektet Påvelunds Badminton, säger lagledaren Asger Madsen. Du ser den dramatiska finalen live på SolidSport på lördag klockan 16.30.

Read more

Ovisst finaldrama på SolidSport

Två klubbar som går för sitt första SM-guld. Den svårtippade finalen mellan Halmstad mot Påvelund är redan historisk. Och singelettan Felix Burestedt, 24, vet vad som lär krävas av honom för ta sitt Halmstad hela vägen. - Det blir viktigt att jag gör det jag ska, säger Burestedt. Du ser finaldramat live på SolidSport nu på lördag klockan 16.30.

Read more