Halmstad vann historiskt guld efter dramatisk final

Den spännande lag-SM finalen fick tillslut två oväntade hjältar. Louise Eriksson och Sofie Holmboe Dahl vann damdubbeln i Golden Set med 11-8 och förde därmed Halmstad till sitt första SM-guld i lag.
– En helt obeskrivligt känsla, en förlösning. Vi har haft detta som mål hela säsongen säger Sofie Holmboe Dahl.

Det var en SM-final där ljudvolymen var hög från första boll. Trummor, tutor och ideliga hejaramsor dånade från läkarna. Framförallt utmärkte sig de två lagens hejaklacker som tävlade om att låta mest.   

Själva matchen mellan Halmstad och Påvelund blev precis så jämn som många hade trott på förhand. När de sex delmatcherna spelats var ställningen 3-3. Halmstad hade vunnit herrmatcherna och Påvelund vunnit dammatcherna plus mixed. 

Nu väntade ett avgörande i golden set och till mångas förvåning valde Halmstad damdubbel som man tidigare under kvällen förlorat. Men de två Halmstadsspelarna hade en plan. 

– Vi hade sett en lucka i Påvelunds damdubbelspel och satsade på att vi skulle kunna greja matchen, säger Louise Eriksson som ersatte Irina Andersen i Golden Set. 

De två dubbelparen följdes upp till 8-8 och som åskådare kändes det som utgången var helt omöjlig att tippa. Men på de sista bollarna lyckades Halmstadspelarna hitta ett vinnande spel och tog tre raka poäng. 

– Vi visste att när vi fick bra tryck från bakplan hade de svårt att ta sig ur defensiven, säger Sofie Holmboe Dahl. 

Hela säsongen har vi stått ihop som ett lag och haft bra sammanhållning

När matchbollen var vunnen invaderades planen av segerrusiga Halmstadsspelare som snart bildade en stor hoppande cirkel. Felix Burestedt som vunnit en jämn och svängig herrsingel 1 mot Joshua Eipe var en av dem som firade mest. 

– Golden set var helt sjukt, jag var riktigt nervös, men tjejerna spelade superbra, säger Felix Burestedt.   

– Det är verkligen speciellt att få vinna SM-guld för Halmstad. Jag har spelat i klubben sedan 12-års åldern och jag har tränat jättemycket med [lagledarna] Ronny och Niclas, dom har följt mig hela vägen upp, fortsätter Felix Burestedt. 

Att matchen tillslut gick Halmstads väg tror han kan ha att göra med lagkänslan i klubben. 

– Hela säsongen har vi stått ihop som ett lag och haft bra sammanhållning. Många jämna matcher och Golden set har under säsongen tillslut gått vår väg, säger han. 

En annan lycklig firare av segern var Ronny Gunnarsson, tränare och lagledare för Halmstad. Tårarna i ögonen gav en hint om hur mycket segern betydde. 

– Det är helt otroligt, det har aldrig hänt i klubbens historia. Det är också jätteroligt att så många från Halmstad kom hit och hejade. Det tryck som var på läktarna pushade verkligen spelarna.   

Hur firar ni detta historiska guld? 

– Det talas om bankett här ikväll och den ska vi ju givetvis gå på, säger Ronny Gunnarsson och går tillbaka till den stora hopen av svettiga och lyckliga Halmstadspelare med guldhattar på huvudet. 

Resultatet i finalens alla matcher hittar du här.

Text: Johan Lundberg

johan.lundberg@badminton.nu

More news

Vill fira födelsedag med dubbla JSM-guld

Han vill fira sitt första JSM-guld på hemmaplan i Trollhättan. På sin nittonde födelsedag. - Det skulle vara fantastisk, säger toppseedade Ludvig Petre Olsson, 18. Du ser JSM i badminton live på Solidsport den 21-23 februari.

Read more

Stjärnan inför SM: “De kan ställa till det”

Foto: Bildbyrån & Torbjörn Jansson Han är bäst i Sverige men saknar fortfarande ett SM-guld. Felix Burestedt, 24, åker till Umeå för att ändra på det. - Men jag måste vara redo, det finns duktiga spelare som kan ställa till det, säger Burestedt.

Read more

Solidsport och Badmintonförbundet storsatsar på Badmintonligan

SolidSport gör tillsammans med Svenska Badmintonförbundet en omfattande satsning på Badmintonligan och de tyngsta nationella mästerskapen under 2019/2020. Samtliga ligamatcher och SM-tävlingar kommer att livesändas - och kan också komma att exponeras i Telias utbud. Ligalagens supportrar får tillgång till all dramatik, och samtidigt möjlighet att stötta utvecklingen i klubbarna. – Vi tog ett steg framåt i fjol med våra livesändningar, och det finns en stor utvecklingspotential i det här samarbetet, säger Tomas Sandö Brandt, förbundschef för Svenska Badmintonförbundet.

Read more

"SM-guld bara en bonus"

Påvelund jagar sitt första SM-guld. Men det skulle “bara” vara en bonus. Målsättningen är nämligen bredare än så. - En stor badmintonskola där vi utvecklar konceptet och projektet Påvelunds Badminton, säger lagledaren Asger Madsen. Du ser den dramatiska finalen live på SolidSport på lördag klockan 16.30.

Read more