Ligan fylld av kvalitet och talang

En offensiv värvningsvåg.
20 spelare som är rankade bland de 100 bästa i världen.
Flera spännande svenska talanger redo att ta nästa steg i karriären.
Badmintonligan 2019/2020 är igång och har alla förutsättningar att bli något alldeles extra.
– En intressant mix av svenska och utländska spelare, det här kommer att bli ovisst och det kommer att bli bra, säger Sveriges förbundskapten Andrew Smith.

Bild: Ashwathi Pillai spelar för Täby Badminton.

Fjolårssäsongen slutade med en dramatisk final i IFU Arena i Uppsala, där Halmstad till slut kunde resa hem med guldmedaljer runt halsarna. Påvelund såg sina mästarchanser försvinna i ett stenhårt Golden Set och har sedan dess förberett sig på revansch.

– Påvelund ser riktigt starka ut, men det gör även Halmstad. Om jag ska nämna en outsider till årets SM-titel så blir det Fyrisfjärdern, men det kommer bli oerhört jämnt, säger Andrew Smith.

Det kommer att bli något av ett rekordår för Badmintonligan den här säsongen, det står klart redan nu.

Känn bara på de här siffrorna:

  • Ligan innehåller i år 20 spelare som är rankade topp hundra i världen. Högst rankad av alla är skotskan Kirsty Gilmour (23:a) som representerar Västra Frölunda. Bland herrarna så är dansken Hans Kristian Vittinghus bäst rankad (28:a).
  • Åtta av spelarna är även rankade topp 50 i världen, i antingen singel, dubbel eller mixeddubbel.
  • Samtliga svenska landslagsspelare återfinns den här säsongen i Badmintonligan.

– Just nu är det en hälsosam mix av svenska och utländska spelare i ligan, som jag ser det. Det får inte bli för många utländska spelare, det kan hämma utvecklingen för de svenska talangerna, men just nu är det bara bra erfarenheter att möta det här tuffa motståndet från andra länder, säger Andrew Smith.

Jag vill ju gärna se att man vågar lyfta fram sina talanger, och jag hoppas att tränarna ute i klubbarna tar chansen att göra så i år.

När det kommer till just svenska talanger med internationell potential så finns de i huvudsak på tjejsidan.

19-årige Ashwathi Pillai, Täby, har länge varit ett löfte, och där finns även idag Cecilia Wang, 17, från Fyrisfjädern - och så den yngsta och kanske mest spännande talangen: Edith Urell, 16 år.

Urell och Wang är klubbkompisar och bildar också ett vasst dubbelpar som bland annat spelat hem medaljer i U17-EM.

– Om de får fortsatt bra träning och matchning så har Sverige två-tre spelare som kan slå sig in i den internationella eliten på seniornivå. Jag har det senaste året jobbat med just det, att lyfta fram de yngre spelarna så de kan utvecklas, säger Andrew Smith.

– Det har tidigare varit ett problem i svensk badminton, att man fokuserat på de äldre spelarna och glömt bort de yngre. Förhoppningsvis ser det nu nu att förändras.

Du ser Badmintonligan live hela säsongen - på Solidsport.


Mathias Lühr

mluhr@solidsport.com

More news

Mästarlagen gör upp i het toppstrid

När den femte ligaomgången avslutas möts mästarna från de två senaste ligasäsongerna Halmstad och Fyrisfjädern. En rejäl prestigekamp kommer därmed att utspela sig i Uppsala samtidigt som Umeå tar emot Trollhättan i ytterligare en stormatch. Ni följer varje slagen fjäderboll i dessa uppgörelser via Solidsport.se med matchstart 18.00 i Uppsala och 18.30 i Umeå.

Read more

Formstarka spelare i bottenlagen ute efter poäng

Det har varit en trög start för Frölunda och Täby i ligan. Flera av spelarna är dock fyllda av självförtroende efter individuella skalper i Umeås Grand Prix-tävling. Kan de omsätta det till en lagvinst? Följ all dramatik på Solidsport.se ikväll.

Read more

Frölunda på poängjakt mot Umeå ikväll

Noll poäng efter tre spelade omgångar. Västra Frölunda har inlett säsongen knackigt och är i behov av en seger. Laget får chansen till det när man tar emot IFK Umeå på hemmaplan, vilket du kan följa via SolidSport med matchstart kl. 18.30.

Read more

Danskpräglat stormöte i väst ramar in spännande ligaomgång

När den fjärde ligaomgången fortsätter ikväll kan vi bland annat njuta av en repris på SM-finalen för två år sedan när serieledarna Påvelund tar sig an mästarlaget från den finalmatchen, Halmstad. Dessutom spelar Fyrisfjädern mot Aura i Uppsala. Matcherna följer du via Solidsport.se med matchstart 18.00 i Uppsala respektive 18.30 i Halmstad.

Read more