"Jag vill fortsätta vinna"

Han har rivstartat säsongen och vill växla upp ytterligare.
IFK Umeås 18-årige talang Johan Azelius är ett av Badmintonligans stora utropstecken så här långt den här säsongen.
- Målet med laget är en kvartsfinal, men semi vore roligt, säger Azelius.

Stötta ditt lag och se alla matcher - bli Månadssupporter!

IFK Umeå har haltat igång seriespelet med en seger och två förluster.

Men för Johan Azelius så är det bara full fart framåt.

- För egen del så har jag fått en ganska bra start. Fem av sex segrar har det blivit, och jag har vunnit alla mina singlar. Singel är också min huvudkategori, så det är skönt, säger Azelius.

Och försöker utveckla framgången så här långt:

- Jag har fått till ett ganska bra offensivt spel, vilket också är min största styrka. Jag är ganska lång, har bra vinklar och bra offensiva slag. Sen har jag jag lite svårare i defensiven.

Du är 18 år gammal, rankad elva i Sverige - hur ser du på framtiden internationellt när det finns en oändlig konkurrens i Asien bland annat?

- I Europa är det en liten sport, och det är svårt att veta hur de tränar och hur många de är som tävlar i Asien. Då är det enklare att kanske åka till Danmark, för att få så bra träning och sparring som möjligt. För att (på sikt) konkurrera med Asien, vilket Danmark har visat att det går att göra, säger Azelius.

Vad gör Danmark rätt då?

- De har en lite annorlunda badmintonkultur, de har förebilder med OS- och VM-medaljer bredvid sig när de tränar. De har fler spelare som utövar sporten och lär sig från en tidig ålder hur man ska tänka badminton, hur man ska bli bra,

- Det är när man är ung som man utvecklas snabbast, och den biten kan de i Danmark.

Säsongen i år med Umeå, vad finns där för mål?

- Personligen vill jag fortsätta vinna matcher och göra mitt jobb för laget och klubben. Klubbmössigt är målet en kvartsfinal, sen hade semifinal varit kul. Vi får se hur långt det räcker.

Vilka utmaningar är roligast i ligan?

- Framför allt att möta Fyrisfjädern, Halmstad och Påvelund, de har extremt bra lag och det är det som är roligast. 

Finns det en spelare du vill slå mer än någon annan?

- Svårt att säga. Den är riktigt tuff. Felix Burestedt (Halmstad, rankad etta i Sverige) är ganska lik mig. I nuläget är han betydligt bättre än jag men det är en spelare som man i framtiden skulle vilja slå, avslutar Johan Azelius.

Stötta ditt lag och se alla matcher - bli Månadssupporter!

Mathias Lühr

mluhr@solidsport.com


More news

Hallå där, Västra Frölunda

Victor Badmintonligan har dragit igång med sina mellanserier. Vi ställer frågan till Patrik Björkler i Västra Frölunda: Hur ser ni på fortsättningen, match mot Halmstad ikväll?

Read more

Badmintonligan fortsätter med spänningsfyllda mellanserier

Två mellanserier där åtta lag ska bli sex till slutspelet. Där har ni förutsättningarna när Victor Svenska Badmintonligan nu går in i nästa fas. All dramatik ser ni från kl 18 på SolidSport.com.

Read more

Täta matcher med nerver väntar

Imorgon ska flera viktiga matcher spelas där resultaten påverkar tabell och fortsättningsspel.

Read more

Full ligaomgång toppas med laddad finalrepris

Fyrisfjädern tog hem guldet i förra säsongens final. Nu vill IFK Umeå ha revansch. Lagen möts i den sjätte omgången av Victor badmintonligan med matchstart 18.30. Både den och de övriga matcherna kan ni följa via Solidsport.se.

Read more