Hungrigt AIK flyger högt i allsvenskan

Experten Magnus Grahn förutspådde en snabb start för AIK - men att problemet låg i att få en smal trupp att prestera över en hel säsong.
Grahn fick rätt direkt, efter fem omgångar leder AIK allsvenskan i handboll.
Frågan är hur man nu tar sig an den verkliga utmaningen.
- Det är inte vår målsättning att gå upp i år, men vi skulle aldrig tacka nej till en plats i Handbollsligan säger tränaren Helgi Magnusson.

Se alla matcher och stötta DITT lag – bli Månadssupporter

– Jag tror att AIK kan börja serien väldigt bra men har svårt att se att de ska orka utmana över tid.

Så sa experten och Hammarbys elitansvarige Magnus “Nollan” Grahn inför säsongen som inleddes med ett 08-derby direkt: AIK mot Bajen.

En dramatisk match som AIK vann, och därefter så har man parkerat i toppen av den allsvenska tabellen. Efter segern i den tidiga seriefinalen över nykomlingen Kärra så är man även ensam serieledare efter fem spelade omgångar.

Vad är då förklaringen till rivstarten?

- Vi har väldigt hungriga killar som stått mycket tillbaka tidigare. Många spelare var med förra året men kanske inte fick bärande roller då. Sen har vi plockat in killar från lägre divisioner som kanske inte fått så mycket uppmärksamhet där. Nu får de testa vingarna på en större scen, och jag tror att det är en anledning (till framgången): hungern, säger tränaren Helgi Magnusson.

- Sen har vi också rutin i Jesper Linnéll och Gustav Rydergård, och de bidrar mycket i en annars orutinerad trupp.

Magnus Grahn tippade en snabb start för AIK, men att det skulle bli svårt att hålla ihop det under en hel säsong. Hur ser du på det?

- Det handlar mer om vad vi har som målsättning. Vi vet att vi är inne i en fas nu där vi ligger i toppen och har en serieledning efter fem omgångar, men det säger inget om vår målsättning. Vår målsättning är att under några år lägga en grund för att ligga i toppen av allsvenskan konsekvent och sedan ta steget upp i Handbollsligan om några år, säger Magnusson.

Grahn har rätt, vi har en bra topp - men bredden är oerfaren. Så vill vi också ha det. Vi vill inte ha press på oss att gå raka vägen upp i ligan igen.

Menar du att ni skulle tacka nej till en ligaplats om ni fixade den redan i år?

- Haha, nej, vi skulle aldrig tacka nej till en plats i Handbollsligan. Men vi är ödmjuka inför uppgiften. Vi har värvat för att bygga ett lag med Stockholmskillar, vi vill vara ett alternativ här. 

Hur ser då chanserna ut att ni trots allt hänger med i toppen hela vägen den här säsongen?

- Alltså, har man tur och håller spelarna hela och friska genom hela serien, vilket i stort sett är omöjligt sett ur ett historiskt perspektiv, så…, börjar Helgi Magnusson, innan han fortsätter:

- Vi har bara 16 spelare och ingen ungdomsverksamhet att ta ifrån - så det handlar om att hålla spelarna skadefria, helt enkelt.

Kärra var obesegrat efter fyra omgångar, men ni körde över dem i helgen - 29-21. 

- Kärra har gjort det fantastiskt bra som nykomling i allsvenskan, med ett stabilt spel och många rutinerade grabbar. Men det var lite för lätt, lite tråkigt. Jag hoppades på en lite svårare match.

Men du satt inte och deppade på bänken väl?

- Haha, nej absolut inte!

Se alla matcher och stötta DITT lag – bli Månadssupporter!


Mathias Lühr

mluhr@solidsport.com


More news

Full omgång med bland annat toppmöte på lördag

Äntligen är det dags för en full omgång av herrallsvenskan igen. Flera spännande matcher väntar, bland annat toppmötet mellan Kungälv och Amo på lördag. Datum: 2020.

Read more

Så spelas herrallsvenskan i helgen

Efter ett uppehåll på drygt två veckor är herrallsvenskan tillbaka till helgen. Men det blir ingen full omgång. En redan haltande tabell kommer efter helgens matcher att halta ytterligare när tre matcher är inställda hittills, och fyra är planeras att spelas.

Read more

Herrallsvenskan: Kan AIK bryta förlustsviten?

Ännu en helg väntar och ni vet vad det innebär. Mer handboll från herrallsvenskan. Sex matcher spelas mellan lördag och tisdag. I toppen har Kungälv chans att haka på Hammarby. Och ska AIK äntligen ta den där första segern för säsongen? Det återstår att se.

Read more

Bottentippade inför premiären – nu med i toppen av tabellen

Två lag som har överraskat på många inför säsongen är Torslanda och Anderstorp. Båda lagen tippades i botten av den allsvenska tabellen. Men efter sju respektive åtta matcher ligger man fyra och femma i tabellen.

Read more