All Sports.
Everywhere.

Tio år går fort i med vind i seglen. Utvecklingen har tagit SolidSport till framtiden. Där står vi i dag, med fötterna förankrade i våra värderingar och fast beslutna att skapa nya möjligheter för idrotten. Med en tjänst som alla tjänar på. Och en ambition att tjäna samhället.

På vägen hit har tekniska gränser flyttats och världsrekord slagits, så att historien om SolidSport börjar med något som ingen annan tidigare klarat av känns naturligt. Det började bli populärt med streaming 2008 och den största tekniska utmaningen vi kunde tänka oss då var att bli de första att livesända Gotland Runt, säger seglingsentusiasten Johan Lundqvist som tillsammans med Mathias Stjernström grundat bolaget.

Jag ville ju veta vad som hände efter att båtarna hade lämnat hamnen, jag ville se all action på havet och följa tävlingen ända in i mål. Och den sändningen gick väldigt bra!


Sändningarna från Karlssons rallybil drog fler tittare på SR:s hemsida än de egna klippen från pågående vinter-OS i Vancouver.

Nästa avgörande framsteg kom 2010. Tillsammans med Sveriges Radio placerade SolidSport då en kamera i rallyföraren Ramona Karlssons bil under Svenska Rallyt, och resultatet var sensationellt. Sändningarna från Karlssons rallybil drog fler tittare på SR:s hemsida än de egna klippen från pågående vinter-OS i Vancouver.

Då begrep vi att det fanns något speciellt i detta med livestreaming, säger Johan Lundqvist.

Via ännu ett lyckat samarbete med innebandyklubben Warberg IC, så slog SolidSport på allvar och med stor framgång upp dörrarna med en nybyggd plattform 2013. Med visioner och värderingar som står sig även i dag.

Tanken är ju att göra det möjligt för alla sporter att synas. Att demokratisera idrotten samtidigt som vi skapar nya intäkter till densamma. Vi vill omfamna publiken som inte är på arenorna, och vill inte se ett motsatsförhållande där. Sändningarna driver istället folk till arenorna, det är vi övertygade om, säger Johan Lundqvist.

Genom ett partnerskap med investeraren Telia så kommer nu möjligheterna att växa ytterligare, då SolidSports innehåll kommer att bli tillgängligt för två miljoner Telia-användare i Norden och Baltikum.

Vi har fortsatt vind i seglen och ser just nu bara möjligheter för en tjänst som i våra ögon saknar begränsningar, säger Johan Lundqvist.

Men vi kommer aldrig att släppa på våra grundläggande värderingar. Alla ska få visa upp sina sporter - stora som små - och vi ska hjälpa till att skapa nya resurser till idrotten. På det sättet vill vi bidra till ett samhälle där fler människor rör på sig och fler människor mår bra.

SolidSport är angeläget om att att ta sitt ansvar i ett samhälle där tendenserna pekar åt fel håll.

Aldrig har det varit viktigare att uppmuntra till mer rörelse i samhället, och genom att synliggöra idrotten som utövas på en fysisk arena och göra den tillgänglig så vill vi inspirera till mer idrottsutövande, säger SolidSports grundare.


Tanken är ju att göra det möjligt för alla sporter att synas. Att demokratisera idrotten samtidigt som vi skapar nya intäkter till densamma.
Johan Lundqvist, SolidSport
Founders
SolidSport-grundarna Johan Lundqvist och Mathias Stjernström.

Och så ska det vara enkelt att sända. Det är något alla som vill ska kunna klara av med minimal utbildning.

Så har det också blivit.

Allt en partner till SolidSport behöver för att sända ett eget utvalt evenemang är ett gratiskonto hos SolidSport, en internetuppkoppling, en mobilkamera eller Ipad. Partnern behåller sedan tillgång till bildmaterialet som då kan användas i tränings- och utbildningssyfte. Lägg därtill en likafördelning av intäkterna, och SolidSport har skapat ett unikt sätt för de betalande tittarna att bidra ekonomiskt till en förening eller en lagkassa.

Sammanlagt har SolidSport i dag bidragit med trettiotre miljoner kronor till föreningslivet och konceptet har snabbt vuxit sig populärt runt om i idrotts-Sverige. SolidSport var bland annat med och byggde upp Hockeyallsvenskans tv-utbud och under Gothia Cup 2014 så slogs ett världsrekord i antal livesändningar. Ett rekord som SolidSport tillsammans med Storvreta IBK slog under Storvretacupen 2017-2018, då hela 1 953 matcher livesändes under åtta speldagar.


Vår långsiktiga målsättning är att kunna bidra till en bättre hälsa vilket skapar ett bättre samhälle.
Johan Lundqvist, SolidSport

Dagens samhälle präglas av mindre rörelse när vi egentligen behöver mer. Mer rörelse för att kompensera för den tid som tillbringas stående, sittande eller liggandes framför digitala enheter. Därför tycker vi det är livsviktigt att inspirera och uppmuntra till mer idrottsutövande.

Johan Lundqvist utvecklar ambitionen kring en av SolidSports viktigaste visioner.

För oss är det viktigt att kunna visa på bredden av sporter man kan inspireras av och synliggöra dem som idrottar för vänner, bekanta, nära och kära. De som idrottar kan förhoppningsvis fungera som förebilder för andra och inspirera fler till att börja idrotta.

Vår långsiktiga målsättning är att kunna bidra till en bättre hälsa vilket skapar ett bättre samhälle.

Alla tjänar på SolidSport.

SolidSport är den enkla streamingtjänsten som alla ska tjäna på. Ett gratiskonto hos SolidSport, en internetuppkoppling och en mobilkamera är allt som behövs för att genomföra en egen livesändning av ett evenemang. Intäkterna från sändningen fördelas lika i ett unikt initiativ att skapa nya ekonomiska resurser till föreningslivet i Sverige. Hittills har 34 miljoner kronor passerat SolidSports plattform och gått vidare ut till våra partners. Lagringsutrymmet för sparat bildmaterial är oändligt i en tanke att kunna användas i utbildningssyfte hos föreningar och lag. SolidSport är till för alla sporter - stora som små - och visionen är bidra till ett samhälle där fler människor rör på sig och fler människor mår bra.